De accu bijtanken

6 september, 2016 door Gemma Aalmans

De spreekwoordelijke laatste loodjes voorafgaand aan de zomervakantie wegen inderdaad het zwaarst. Het werk moet af, zaken moeten worden afgerond, gefactureerd, opgeruimd en overgedragen.

De voorbereidingen voor de vakantiereis moeten nog worden gemaakt. Ditjes en datjes moeten toch écht klaar voordat we weg kunnen, het huis schoon, de was gedaan, de ijskast leeggeruimd, de vuilnisemmer geledigd en noem het maar op. En op enig moment is het zover. Mijn partner en ik trekken er vol van spanning op uit en in mijn hoofd draait de wervelwind van alle ‘moetjes’ nog even op volle toeren door: is mijn werk klaar en heb ik niets vergeten, heb ik mijn naasten gebeld en afscheid genomen, heb ik de kat goed verzorgd achtergelaten, heb ik alle ramen dicht gedaan, het huis op slot gezet, zijn mijn reisspullen compleet (wetend dat ik steeds veel te veel meesjouw), heb ik mijn paspoort, reserveringen, bankpasjes en leesvoer ingepakt, etc. etc.

En na enkele honderden reiskilometers begeleid door heerlijke muziekdeuntjes, begint het in mijn hoofd langzaam tot rust te komen en de last van mijn schouders te vallen. De vakantie begint! En wat voor mij geldt, geldt ook voor mijn wekker telefoon pc e-mail laptop I-pad internet facebook linkedin twitter pinterest en wat nog al meer. ‘Wij’ zijn met vakantie!

3 weken lang mijzelf en mijn lieve partner; 3 weken lang qualitytime met elkaar, rust vrede lachen plezier overpeinzingen en lange gesprekken over ons leven; 3 weken bewust gewaarworden en genieten van elkaar en van alles om ons heen: van de schoonheid der natuur, van het mooie weer, van de kostelijke geuren en smaken van alle gerechtjes en wijnen die we rijkelijk tot ons nemen, van de gezelligheid van vakantievierende mensen om ons heen, van alle nieuwe indrukken, mooie gebouwen, winkels, vergezichten. En ook creatieve ideeën alsmede oude vervlogen herinneringen komen weer boven die we elkaar weer in geuren en kleuren vertellen. Langzaam maar zeker verdwijnt alle spanning uit mijn lichaam die ik gedurende het werkzame deel van het jaar opbouw en ik zie dat hetzelfde gebeurt bij mijn partner.

En na drie weken waarlijk vakantiegenot feliciteren wij elkaar omdat we beiden olympisch kampioen in gewichtheffen zijn geworden, zij het in ons eigen gewicht welteverstaan. Want alle heerlijkheden en de rust sporen aan tot kilo’s op de weegschaal. Maar we nemen de medaille met een flinke slok Cabernet Sauvignon, dankbaar in ontvangst.

Vandaag zijn wij weer terug in de alledag van het werkzame leven en gaan aan de slag met de creatieve ideeën die ontsproten zijn aan onze heldere, lege hoofden tijdens deze afgelopen fantastische zomervakantie en wij zijn er weer voor de mensen om ons heen die we 3 weken lang hebben gegund om te kunnen genieten van onze afwezigheid.

Vakantie, je geest en lichaam bijtanken in welke omgeving dan ook, het uitzetten van alles en iedereen om je heen waar je de rest van het jaar door ‘geleefd’ wordt is in ons huidige tijdperk van alsmaar toenemende techniek, druk en stress een noodzaak die niet onderschat mag worden.

En goed nieuws voor degene die pretendeert een time-out nooit nodig te hebben: als counsellor bied ik mijn dienstverlening graag aan in geval hij/zij burned-out raakt.

p.s.: het is ultimo augustus 2016 en ik zag de eerste pepernoten al in het schap van de supermarkt liggen…..