Denken en genieten kun je leren

22 mei, 2017 door Gemma Aalmans

De zomervakantie is alweer in het zicht. Nog enkele weken en de grote uittocht gaat weer van start. De meesten zullen zeggen "pff... de mooiste tijd van het jaar; eindelijk even genieten". Voor mij geldt dat de tijd voor de vakantie, de mooiste tijd is waar ik het meeste van geniet. Zo ook de kersttijd. 2 dagen kerstmis vieren vind ik prachtig, doch de hele decembermaand ernaar toe leven en me verheugen op de dingen die we met kerst doen, daar geniet ik het meeste van. En genieten betekent "blij voelen". Als het er eenmaal is: vakantie, kerst, een nieuwe order binnengehaald of een cliënt die na een lang traject eindelijk een baan heeft gekregen, dan is de lol van het genieten er grotendeels van af.

Dit is voor mij nog steeds een bewijs dat de gedachte alleen en niets anders, ons een bepaald gevoel geven. Want in de tijd die vooraf gaat aan een vakantie of gebeurtenis geniet ik immers door erover te denken en daar word ik blij van... niet meer niet minder.

En op diezelfde manier maken gedachtes ons ook zwak, bedroefd of boos; alleen die gedachtes en niets anders. Want negatief over iets blijven denken wat gebeurd is en niet meer veranderd kan worden of wat ik verwacht dat er zal gaan gebeuren terwijl het nog niet eens gebeurd is én ik zelfs niet eens kan weten òf het überhaupt wel zo zal gaan gebeuren zoals ik denk, dat maakt me negatief... en daar pas ik doelbewust voor!

Alleen en uitsluitend mijn eigen gedachten over iets bepalen vandaag hoe ik me daarover voel, of het nu in de verleden, heden of toekomst ligt. En juist die gedachten, die bepaal IK op ieder moment van de dag zelf en niemand anders. Daarom dat ik het ook zo prachtig vind om dit juist in positieve zin te gebruiken. En het fraaie is: gedachten zijn energie en alles wat energie is manifesteert zich, dus tel uit je winst.

Als ik een periode moet overwerken omdat we een verlengd weekend of vakantie naderen, kan het overwerk mij niets uitmaken, want met plezier denk ik aan die komende vrije dagen en die zijn dan toch zeker wel de moeite waard om nu even gas te geven en door te bijten?! En dat geldt ook voor de lange termijn doelen; ik blijf mijn focus op mijn doel houden, bijt me erin vast en geniet al bij voorbaat over het behalen van dat doel! Ja natuurlijk valt het niet altijd mee, en kan ik er soms over tieren, doch dan is dat na 5 minuten gedaan. Klaar. Afgelopen. Langer blijven emmeren lost niets op alleen dat ik mezelf in de weg sta en niet vooruit kan. Na die 5 minuten haal ik diep adem en roep ik mijzelf weer even tot de orde. En denk nou niet dat ik dat positieve denken van nature heb; nee hoor, mijn leven was een goede en harde leerschool. En daarin heb ik geleerd! Jazeker, ik heb geleerd positief te denken, door het continu te blijven doen; simpelweg hersentraining noem ik dat. Kan ik niet slapen omdat ik blijf malen? Opstaan en opschrijven wat me bezighoudt werkt als een wonder, dan hoef ik er niet meer aan te denken want dan ligt het immers 'vast op papier'. En mocht dat niet helpen, het redmiddel dat altijd werkt is een aandachtig gebed naar iets of iemand sturen waarin ik hoop, vertrouwen en geloof heb. Dit soort oplossingen kosten ook energie, focus en aandacht, maar wel gericht op iets positiefs i.p.v. iets negatiefs. En daar vind ik zijn we met z'n allen vaak te lui voor en missen we die doelgerichte focus en het doorzettingsvermogen. Komt dit door de huidige pampermaatschappij "Dokter ik ben ziek, doe jij er even wat aan" ? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat je genieten kunt aanleren en dat je doomdenken kunt afleren en als je doorzet met oefenen, dan is het leven echt te genieten!

Bedenk en Geniet!